Jedná se o nábytek ze 17.století, který je vrcholnou ukázkou práce benátských mistrů. Byl to dar benátského dóžete olomouckému biskupovi. Benátky byly tehdy obchodním centrem Evropy, měly bohaté styky s Orientem, a tak na tomto původem středoevropském nábytku objevíme celou řadu orientálních prvků. I stáří toho nábytku vyjadřuje jeho jedinečnost. Vyroben byl z masivního ebenu a je zdoben inkrustacemi, což je obdoba intarzie, ale ze slonoviny. Slonovina byla následně ještě gravírovaná a vyplňovaná černým šelakem. Celý nábytek byl nakonec zalešťovaný do šelakové politury, Je to úžasná práce. Soubor pochází z kroměřížského zámku, kde byl – a po restaurování u Fialy opět bude umístěn v neveřejných komnatách. Proto jej na zámku nikdy nemohli vidět žádní turisté. Jedinečnou příležitost spatřit jej po restaurování dostanou zájemci v Domě umění v Horních Počernicích, kde bude vystaven od 3. března do 22.dubna.

Galerie fotek